27+ Style Rambut Lelaki Korea Keren dan Bergaya

Style rambut lelaki Korea dalam beberapa tahun kebelakangan ini sentiasa menjadi tumpuan. Bermula dari gaya rambut mereka yang boleh dikatakan sentiasa kelihatan berani tetapi masih sejuk.

Walaupun hampir semua selebriti lelaki Korea memilih gaya rambut dengan bangs atau bangs supaya mereka memberikan kesan manis, tidak dapat dinafikan bahawa gaya rambut lelaki Korea kelihatan sejuk.

Nampaknya beberapa gaya rambut berikut milik selebriti lelaki dari Korea boleh digunakan sebagai rujukan untuk potongan rambut terkini anda.

Style Rambut Pria Korea Keren

Panggil Lee Min Ho, Lee Jong Suk untuk bercakap ramai wanita Cha Eun Woo mempunyai karisma yang hebat seperti idola atau pelakon Korea.

Ia bukan hanya kemahiran bertindak mereka yang menjadi topik perbualan, tetapi gaya rambut mereka yang kelihatan manis dan maskulin. Jika anda ingin tahu tentang gaya rambut Korea yang paling popular, mari kita lihat barisan gaya rambut gaya Korea yang sesuai digunakan oleh lelaki Malaysia.

1. Lee Jong Suk dengan Style Rambut Korea Lelaki Quiff Haircut

Style rambut lelaki Korea ini dengan bangs terhad kening dan susunan kusut sebenarnya telah wujud sejak tahun 50-an. Sekiranya anda melihat dengan lebih terperinci, quiff potongan rambut ini serupa dengan potongan bawah atau pompadour.

Cuma model quiff kelihatan lebih sejuk dan tidak kemas. Untuk mendapatkan gaya rambut gaya Lee Jong Suk ini, anda boleh menipiskan sisi dan belakang rambut. Matlamatnya, supaya rambut kelihatan lebih tebal.

Di samping itu, anda juga perlu menggunakan sedikit pomade dengan jenis tanah liat untuk memudahkan anda menggayakan rambut anda. Mengapa tanah liat pomade? Kerana hasil yang diperoleh akan menjadikan rambut kelihatan lebih semula jadi.

Selepas menggunakan pomade pada rambut, anda juga perlu mengeringkan rambut anda sedikit untuk menjadikannya kelihatan lebih besar dan mempunyai tekstur.

2. Style Rambut Lelaki Korea Curtain Haircut Park Bo Gum

Jika anda atau pasangan anda peminat drama Korea, anda tidak boleh merasa tidak biasa dengan potongan rambut berpecah tengah atau potongan rambut langsir yang dipanggil.

Pelakon Korea Park Bo Gum sering menggunakan gaya rambut yang bukan sahaja memberikan kemanisan tetapi juga maskulin.

Sebenarnya, bukan sahaja di Korea, pelakon Hollywood seperti Leonardo DiCaprio dan Hugh Grant juga telah mempopularkan gaya rambut ini. Walaupun kelihatan mudah, untuk mendapatkan tirai potongan rambut yang diingini, anda perlu menumbuhkan rambut menjadi tebal.

3. Rambut Crew Cut Berponi ala Bobby iKON

Bagi anda yang tidak mahu terlalu rumit tentang perkara penggayaan rambut, anda boleh mencuba style rambut lelaki Korea dalam gaya bermain penyanyi rap iKON, Bobby.

Potongan rambut yang dipotong krew diilhamkan oleh gaya rambut tentera yang cenderung pendek tanpa bangs dan nipis di sisi dan belakang. Jika anda bosan dengan rupa lurus seperti dalam gambar ini, anda juga boleh membentuk rambut anda menggunakan pomade untuk penampilan yang lebih lelaki.

4. Caesar Cut Ala Jungkook BTS

Gaya rambut seterusnya yang sesuai untuk lelaki Indonesia, ialah potongan Jungkook gaya BTS klasik, iaitu potongan caesar. Model ini adalah gaya rambut dengan bangs yang cenderung pendek, ia hanya digayakan ke arah depan dan sisi. Gaya rambut ini boleh digunakan pada rambut lurus atau kerinting dengan gelombang lembut.

Potongan rambut yang juga sesuai digunakan untuk mengatasi rambut nipis ini, ia akan menjadi lebih sejuk jika anda menggunakannya dengan pomade untuk menggayakan rambut anda ke hadapan untuk mencipta kesan tebal.

5. Style Rambut Lelaki Korea The Shadow Perm Chanyeol EXO

Mencipta rupa anti-membosankan pada lelaki dengan rambut kerinting lembut adalah sukar. Salah satu cara mudah untuk mengatasinya, adalah dengan membiarkan rambut tumbuh sehingga tebal kemudian memotongnya dalam gaya perm bayang-bayang. Dengan potongan seperti ini, rambut anda akan kelihatan seperti mempunyai kelantangan yang seimbang dan kelihatan lebih sejuk.

Potongan ini dengan rambut perm bayang-bayang memerlukan lebih banyak perhatian. Kerana keriting cenderung tumbuh dengan cepat, pastikan untuk sentiasa mengemasnya, terutamanya di sisi. Walaupun bahagian atas rambut tebal, sisi tidak boleh menutup telinga.

6. Style Rambut Slicked Back Jay Park 

Bagi lelaki yang mahukan rupa pemberontak tetapi masih kelihatan kemas, anda boleh cuba mengambil inspirasi gaya rambut daripada pemuzik Korea Jay Park. Pemilik akaun @jayparkrighthere ini sering menggunakan gaya rambut belakang yang licin yang sentiasa mengikut trend.

Cara memohon adalah mudah. Hampir sama dengan krew memotong potongan rambut, tetapi perbezaannya ialah keseluruhan rambut disikat kembali menggunakan pomade atau gel. Untuk menjadikan rupa rambut belakang yang licin lebih menonjol seperti Jay Park, anda juga boleh memberikan sorotan merah-coklat kepada rambut hitam anda.

7. Style rambut lelaki Korea Mullet ala Baekhyun EXO

Style rambut lelaki Korea kemuncak yang sentiasa bergaya, potongan rambut 80-an ini sekali lagi menjadi hit, anda tahu. Terutama di kalangan idola Korea, salah seorang daripada mereka ialah pemimpin EXO, Baekhyun. Apabila melepaskan single Ko Ko Bop, dengan sorotan rambut merah-coklat, Baekhyun membuat penampilan dramatik dengan memotong rambut mullet.

Masih bergantung pada bangs berbentuk seperti langsir, maka apa yang unik adalah potongan rambut lurus panjang ke belakang. Biasanya bangs dibiarkan tidak kemas tetapi masih kelihatan teratur atau kemas. Hanya menggayakan rambut dengan pomade yang teksturnya tidak terlalu kaku sehingga mudah dibentuk.

8. Style Rambut Korea Lelaki Crew Cut 

Bagi anda yang mempunyai rambut pendek, anda boleh menggunakan potongan rambut dalam gaya pelakon Korea terkenal Yoo Ah In.

Dijamin kelihatan lebih baik dan maskulin. Tidak perlu bersusah payah menggunakan gaya rambut potong krew yang biasanya digunakan oleh lelaki yang bekerja dalam tentera. Hampir sama dengan gaya rambut Bobby iKon sebelumnya, tetapi perbezaannya ialah Yoo Ah In kelihatan lebih edgy tanpa bangs.

Potong rambut di sebelah kiri dan kanan, tetapi biarkan rambut tengah sehingga membentuk ceroboh. Untuk memberikan kesan yang lebih edgy, anda boleh cuba menggunakan gel rambut nipis pada bahagian pendek rambut atau kawasan rambut atas yang lebih tebal.

9. Style Rambut Dandy D.O. EXO 

Ahli EXO tidak pernah terlepas pelbagai potongan rambut yang sentiasa terkini. Ia sama dengan salah seorang vokalis utama Kyungsoo atau EXO’s D.O. yang sering kelihatan menakjubkan dengan gaya rambut dandy.

Kesannya sama dengan gaya rambut potong tirai. Perbezaannya hanya terletak pada potongan rambut yang mengikut garis kepala. Aksen bangs di bahagian depan yang berbentuk sisi juga menambah kesan yang lebih dandy pada rupa formal anda.

10. Style Rambut Korea Lelaki Side Swept Pompadour Jackson Wang Got7 

Salah seorang rappers Got7, Jackson Wang, sering menggunakan potongan rambut pompadour untuk menyokong penampilannya sebagai penghibur Korea yang terkenal. Gaya rambut ini yang telah wujud dari era 50-60-an kembali tetapi dengan pelbagai gaya yang lebih menarik.

Seperti yang digunakan oleh Jackson Wang, dia memilih pompadour yang menyapu sisi dengan lebih banyak kelantangan rambut di satu bahagian rambut, boleh memilih kiri atau kanan.

Kemudian untuk membuat lengkung dan memberikan kelantangan, hanya gunakan produk dandanan seperti gel rambut, pomade, atau krim penggayaan yang menawarkan kesan yang anggun dan maskulin.

11. Medium Undercut Cha Eun Woo

Jika anda biasanya melihat pelakon Korea Cha Eun Woo dengan gaya rambut potong langsir atau gaya rambut koma, ternyata lelaki yang kelihatan manis ini juga boleh kelihatan maskulin, anda tahu. Model potongan rambut Korea ini yang terasa betul digunakan oleh Style rambut korea lelaki Malaysia.

Bagi anda yang mempunyai rambut sederhana, cuba gunakan potongan panjang sederhana Cha Eun Woo. Dengan memotong rambut kuil kiri dan kanan, manakala bahagian atas kawasan kepala dipotong kemas dan disikat di tengah. Penampilan rambut maskulin, kemas dan dinamik akan muncul serta-merta.

12. Style rambut lelaki Korea Slanted sweep hairstyle ala Lee Min Ho 

Lelaki yang baru sahaja membuat kemunculan semula dalam drama The King: The Eternal Monarch popular kerana gaya rambut sensasinya. Boleh kelihatan maskulin dan segar dalam satu rupa. Salah satu gaya rambutnya yang kelihatan dashing ialah gaya rambut sapu yang condong.

Gaya rambut ini mengutamakan kawasan rambut atas tebal untuk membentuk bangs. Hanya bahagian bawah bahagian belakang dipotong dengan kemas. Untuk menjadikan kesan lebih matang, bangs tidak disikat ke hadapan tetapi berpecah ke sisi kiri dan kanan.

13.  Layered bowl cut Nam Joo Hyuk 

Lelaki Malaysia dengan rambut pendek juga boleh menggunakan gaya rambut dalam gaya lelaki Korea seperti Nam Joo Hyuk. Terutama bagi anda yang masih mahukan rupa rambut yang besar, anda boleh meniru gaya potongan mangkuk berlapis ini.

Hampir menyerupai mangkuk yang dipotong dengan bentuk rambut ciri yang menyerupai mangkuk. Tetapi perbezaannya ialah masih terdapat lapisan akhir pada rambut, kuil dan bangs yang memberikan kesan segar. Tambahkannya dengan penyembur rambut untuk menjadikan bentuk berlapis kelihatan lebih kemas.

Juga Baca:

Style rambut yang bergaya untuk rambut keriting

14. The undercut quiff ala Park Seo Joon

Terdapat satu lagi gaya rambut potongan bawah yang boleh anda gunakan daripada gaya rambut lelaki Korea, iaitu potongan rambut potong quiff. Pada asasnya, gaya rambut quiff ialah potongan rambut yang meninggalkan bahagian atas lebih tebal daripada bahagian kiri, kanan dan belakang rambut.

Pelakon Korea Park Seo Joon sering menggunakan gaya rambut ini untuk menunjukkan kesan lelaki. Hanya menggayakan bahagian atas rambut dengan pomade untuk menjadikannya kelihatan lebih simetri dan kemas.

15. Style Rambut Korea Lelaki side-swept wavy yang mature ala Hyun Bin

Jika gaya rambut kucar-kacir atau kerinting masih terlalu melampau untuk dicuba oleh lelaki Indonesia, anda boleh meniru salah satu pilihan penggayaan rambut Hyun Bin. Pelakon yang semakin popular sejak membintangi drama Korea Crash Landing on You kelihatan matang dalam penggambaran foto dengan gaya rambut beralun.

Rambut quiff yang dipotong beralun sama rata dari bangs ke bahagian atas kepala. Untuk menggunakan gaya rambut ini, anda perlu mempunyai kawasan rambut atas yang besar. Atau cuba gaya dengan bantuan penyembur rambut dan pomade untuk menjadikan tekstur rambut lebih berlapis dan beralun.

16. Style Rambut two-block haircut ala Kim Seon Ho

Pelakon yang semakin bersinar namanya sejak memegang watak Han Ji Pyeong dalam drama Korea Start Up juga merupakan pelbagai gaya rambut yang sesuai untuk lelaki Indonesia. Salah satunya ialah gaya rambut potongan rambut dua blok. Potongan rambut gaya lelaki Korea ini mempunyai ciri potongan rambut pendek di bahagian kiri dan kanan rambut tetapi dibiarkan panjang di bahagian atas rambut atau bangs.

Anda boleh mendapatkan rupa yang kemas, dandy, dan klasik dengan menggunakan potongan rambut dua blok ini. Selain potongan rambut tirai, model potongan rambut ini sangat popular di Korea, anda tahu.

17.  Style Rambut Side bangs Lee Do Hyun

Pelakon yang semakin bersinar namanya sejak memegang watak Han Ji Pyeong dalam drama Korea Start Up juga merupakan pelbagai gaya rambut yang sesuai untuk lelaki Indonesia. Salah satunya ialah gaya rambut potongan rambut dua blok. Potongan rambut gaya Korea ini mempunyai ciri-ciri potongan rambut pendek di bahagian kiri dan kanan rambut tetapi dibiarkan panjang di bahagian atas rambut atau bangs.

Anda boleh mencapai rupa yang kemas, dandy, dan klasik dengan menggunakan potongan rambut dua blok ini. Sebagai tambahan kepada potongan rambut tirai, model potongan rambut ini sangat popular di Korea, anda tahu.

Leave a Comment