27+ Style Rambut Pendek Lelaki (Undercut, Bowl Cut, Top Fade)

Banyak style rambut pendek lelaki untuk pelbagai jenis rambut yang menjadikan penampilan lebih sejuk.

Walaupun gaya potongan rambut lelaki sentiasa mempunyai trend terkini setiap kali, terdapat beberapa potongan rambut yang abadi dan sentiasa sesuai digunakan pada bila-bila masa. Ini sesuai untuk anda yang tidak benar-benar mengikuti trend terkini.

Lebih-lebih lagi, rambut pendek lebih mudah digayakan dan tidak memerlukan banyak penyelenggaraan. Anda juga akan kelihatan lebih segar dengan gaya rambut pendek.

Nah, berikut adalah pelbagai cadangan untuk gaya rambut lelaki pendek 2024 yang boleh anda jadikan inspirasi!

Fesyen Rambut Lelaki Pendek Stylish

Muncul dengan gaya rambut yang bergaya dan sejuk pasti akan menjadikan anda lebih yakin dan teruja. Style rambut lelaki pendek pada tahun 2024 juga telah menjadi lebih maju dan pelbagai.

Nah, di bawah adalah beberapa gaya rambut pendek lelaki yang boleh anda gunakan sebagai inspirasi untuk 2023 anda kelihatan lebih bergaya.

1. Style Rambut Lelaki Pendek Slicked-Back Undercut

Potongan rambut ini yang disikat kembali dengan rambut nipis di sisi sesuai untuk anda yang muda di hati dan dinamik.

Potongan ini masih prima donna di kalangan lelaki, kerana potongannya mudah dan mudah dikendalikan.

Bagi anda yang mempunyai rambut kerinting juga sangat sesuai untuk mempunyai gaya potongan bawah ini. Gaya rambut lelaki kerinting yang dipotong ini akan menjadikan rupa yang segar dan menarik.

2. Fesyen Rambut Lelaki Short Comb-Over

Gaya rambut sikat pendek telah lama menjadi pilihan utama bagi Adams, kerana ia kelihatan lebih kemas. Penampilan ini sesuai untuk lelaki yang mempunyai rambut yang sedikit lurus dan mudah diurus.

Lebih-lebih lagi, gaya rambut ini sesuai untuk sebarang majlis apabila ditambah dengan penggunaan pomade.

3. Style Rambut Pendek Lelaki Short Blowout with Tapered Sides

Walaupun memilih potongan rambut blowout mencipta gaya yang kelihatan santai dan kontemporari. Menggabungkannya dengan bahagian tirus menjadikan rupa lebih elegan tetapi masih kelihatan bergaya.

4. Fesyen Rambut Lelaki Bowl Cut

Potongan rambut klasik 1990-an ini memang tidak mati. Pada masa lalu, gaya rambut ini dibenci oleh ramai orang muda kerana ia kelihatan nerdy dan kaku.

Walau bagaimanapun, kini gaya rambut ini telah menjadi trend bagi pencinta drama Korea. Sebabnya, gaya rambut ini sangat sesuai dan mudah dicampur dan dipadankan dengan pelbagai pakaian seperti idola K-pop.

5. Style Rambut Pendek Lelaki High-Top Fade

Gabungan potongan rambut dengan teknik yang menjadikan rambut anda kagum ke atas dengan teknik potongan rambut nipis di sisi menjadikan penampilan anda lebih bergaya.

6. Low Fade

Potongan rambut nipis di sisi ini boleh mendedahkan permukaan kulit di kawasan telinga. Oleh itu, ia akan membuat anda menarik perhatian dengan kemas sepanjang hari dan sesuai untuk mesyuarat rasmi.

7. Style Rambut Pendek Lelaki Short and Spiked

Gaya rambut ini boleh menjadi pilihan anda untuk kelihatan funky tetapi masih kelihatan kemas dan elegan.

8. Style Rambut Pendek Lelaki Short Caesar Cut

Gaya dengan menyikat rambut anda ke hadapan boleh membuat anda kelihatan sejuk. Model potongan mudah ini boleh memudahkan anda mengatur rambut.

9. Fesyen Rambut Lelaki Short Side Part Style

Gaya rambut dengan menyikat ke sisi dan rambut nipis di sisi menjadikan anda kelihatan lebih kacak.

10. Short Style with Messy Bangs

Gaya rambut pendek ini dengan bangs yang tidak kemas boleh memberi anda kesan yang bergaya, tetapi masih sejuk.

11. Style Rambut Pendek Lelaki Textured Crop

Gaya rambut yang dipotong bertekstur ini menjadikan rambut anda kelihatan lebih cantik dengan potongan moden.

12. Wavy Ivy League Cut

Potongan rambut Ivy League yang panjang dan beralun sangat sesuai untuk lelaki yang suka helai rambut pendek untuk kelihatan moden dan segar.

13. Style Rambut Pendek Lelaki Flat Top

Gaya rambut ini dengan potongan mendatar memberikan kesan yang berbeza yang menjadikan anda lebih yakin! Di samping itu, bahagian ini juga sesuai untuk tujuan pemodelan.

14. Bowl Cut with Side-Swept Bangs

Gaya rambut ini dengan potongan mendatar memberikan kesan yang berbeza yang menjadikan anda lebih yakin! Di samping itu, bahagian ini juga sesuai untuk tujuan pemodelan.

15. Buzz Cut with Shaved Design

Jika gaya rambut buzz membuat anda berasa kurang kontemporari dan terlalu standard, maka anda harus cuba menggunakan gaya rambut ini yang lebih bertekstur.

16. Classic Combed Back Style

Dengan menyikat di belakang rambut pendek anda, anda boleh memaparkan kesan rambut klasik dan sesuai untuk sehari di pejabat.

17. Style Rambut Pendek Lelaki Classic Pompadour

Pompadour adalah salah satu gaya rambut yang paling popular hari ini untuk lelaki milenium. Walaupun penampilannya mungkin menjadi terkenal di kalangan lelaki pada tahun 1950-an, ia masih sejuk dan kembali digunakan hari ini.

18. Comb-Over

Style rambut pendek lelaki comb-over telah lama menjadi pilihan utama untuk lelaki berkat penampilan mereka yang menjadikan anda kelihatan lebih segar.

Penampilan ini sesuai untuk anda yang mempunyai rambut lurus dan memerlukan gaya yang sesuai dengan rambut nipis anda.

19. Style Rambut Pendek Lelaki Crew Cut

Gaya rambut ringkas ini sesuai untuk anda yang ingin bergaya, tetapi tidak mahu menggunakan gaya rambut pendek.

20. Caesar Cut

Gaya rambut Caesar, yang biasanya menyikat rambut ke hadapan boleh memberikan kesan kecil di tepi kepala.

Potongan ini sesuai untuk anda yang mahukan gaya kontemporari tetapi tidak mahu menggunakan potongan rambut pendek.

21. Style Rambut Pendek Lelaki Spiky Crop

Gaya rambut lelaki terbaik ini adalah gabungan model spiky dan model tanaman. Gaya rambut pendek tanaman spiky sesuai untuk Toppers yang mempunyai bentuk muka persegi tetapi ingin memotong rambut pendek dan ringkas.

Gaya rambut lelaki pendek ini tidak begitu sesuai untuk anda yang mempunyai bentuk muka yang kecil.

22. Slick Back Undercut

Gaya rambut lelaki potong belakang pendek adalah salah satu gaya rambut yang paling popular, kerana ia mampu memberikan kesan maskulin dan kemas dalam penampilan anda.

Gaya rambut potongan bawah licin secara amnya juga sesuai untuk semua jenis bentuk muka. Gaya rambut pendek ini juga boleh digabungkan dengan tatu rambut atau ciptaan model lain.

23. Style Rambut Pendek Lelaki Mini High-Fade

Pendek pudar tinggi juga merupakan salah satu model gaya rambut pendek lelaki kegemaran kerana ia mampu menjadikan penampilan kelihatan lebih maskulin.

Selain kelihatan ringkas tetapi bergaya, gaya rambut pendek ini juga penyelenggaraan minimum dan tidak memerlukan penggayaan yang menyusahkan.

Bagi anda yang mempunyai model bentuk muka yang memanjang, elakkan model gaya rambut yang satu ini untuk menjadikan penampilan anda lebih optimum.

24. Style Rambut Pendek Lelaki Heavy Crop

Mempunyai jenis rambut tebal? Mungkin gaya rambut pendek ini sesuai untuk menjadikan penampilan anda lebih menarik.

Potongan rambut heavy crop memberikan penampilan yang lebih kemas bagi anda yang mempunyai rambut tebal tanpa menjadikan rambut kelihatan nipis. Selain lebih kemas, gaya rambut pendek ini juga dipercayai menjadikan penampilan lebih muda.

25. Short Crop + Blunt Bangs

Bagi anda yang mahukan rupa maskulin tetapi masih lembut, model gaya rambut tanaman pendek dengan potongan bangs tumpul boleh menjadi pilihan yang sesuai untuk anda.

Model potongan rambut pendek lelaki ini juga agak popular kerana penjagaan praktikal dan gaya. Bagi anda yang mempunyai bentuk muka bulat, potongan ini tidak sesuai untuk anda.

26. Style Rambut Pendek Lelaki Short Spikers

Trend gaya rambut lelaki pancang pendek adalah salah satu gaya rambut yang paling popular untuk masa yang lama dan tidak pernah mati. Selain memberikan kesan yang bergaya dan maskulin, gaya rambut pendek ini juga agak mudah digayakan setiap hari.

Gaya rambut ini juga sesuai untuk pelbagai jenis bentuk muka kerana potongannya yang sederhana dan neutral tanpa mengubah visual muka terlalu banyak.

27. Style Rambut Pendek Lelaki Crop with Hair Tattoo

Ingin mempunyai rupa gaya rambut pendek yang lebih eksentrik? Gabungkan tatu rambut dengan gaya rambut pendek.

Gaya rambut ini memberikan kesan memberontak dan artistik, potongan rambut yang sesuai untuk anda yang ingin mendapatkan rupa punk atau rock and roll. Tetapi ia juga kelihatan kemas dan tidak kemas.

Jom, Baca Juga!
Style Rambut Pendek Perempuan Terkini


Tip Memilih Style Rambut Pendek Lelaki yang Terkini

Berikut adalah lima petua yang boleh membantu anda memilih gaya rambut pendek untuk lelaki:

1. Fahami Bentuk Wajah Anda

Bentuk wajah anda sangat mempengaruhi pilihan gaya rambut yang sesuai.

Contohnya, gaya rambut Undercut atau Pompadour cenderung lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai wajah bujur atau persegi, sementara gaya rambut Buzz Cut atau Crew Cut mungkin lebih baik untuk wajah bulat.

2. Pertimbangkan Gaya Hidup Anda

Gaya rambut yang anda pilih haruslah sesuai dengan gaya hidup anda.

Jika anda seorang yang sibuk dan tidak mempunyai banyak masa untuk merawat rambut, gaya rambut pendek seperti Buzz Cut atau Crew Cut mungkin lebih sesuai.

3. Pertimbangkan Tekstur Rambut Anda

Tekstur rambut juga mempengaruhi pilihan gaya rambut. Rambut yang tebal dan kasar mungkin lebih sesuai dengan gaya rambut Undercut.

Sementara rambut yang halus dan lurus mungkin lebih sesuai dengan gaya rambut Pompadour atau Quiff.

4. Konsultasikan dengan Pakar Rambut Anda

Pakar rambut anda mungkin mempunyai saranan dan rekomendasi yang berguna berdasarkan pengetahuan dan pengalaman mereka.

Jangan ragu untuk berdiskusi dan mencari nasihat daripada mereka.

5. Coba dan Eksperimen

Jangan takut untuk mencuba gaya rambut baru. Anda mungkin akan menunjukkan gaya yang anda sukai melalui percubaan dan kesalahan.

Leave a Comment