24+ Style Rambut Perempuan Panjang Terkini dan Populer

Style rambut perempuan panjang masih merupakan gaya kegemaran wanita Indonesia? Walaupun rambut pendek tidak kurang sejuk, rambut panjang dianggap mempunyai daya tarikan tersendiri.

Selain memaparkan kesan rahmat dan keanggunan, rambut panjang juga boleh digayakan dalam apa jua gaya.

Style Rambut Perempuan Panjang 2023

Mari lihat inspirasi untuk gaya rambut panjang yang telah Fesyenable kumpulkan untuk anda!

1. Style Rambut Perempuan Panjang Bahagian Tengah

Mahukan klasik? Perpecahan tengah boleh membawa anda ke gaya rambut 80-an. Mempunyai rambut panjang ini pastinya bukan perkara yang mudah. Pastikan rambut anda sihat, sentiasa dikekalkan.

Jika anda mahukan rambut lurus panjang, anda boleh mencuba melicinkan rawatan. Hasilnya lebih lemas dan rambut semula jadi lurus.

2. Gaya Side Parting

Gaya rambut panjang juga boleh bermain dengan cleavages rambut seperti ini. Anda juga boleh menggunakan berus bulat dan pengering rambut atau alat cat untuk membentuk kelantangan di bahagian depan rambut.

3. Style Rambut Perempuan Panjang Sleek Glam

Style rambut perempuan panjang lurus adalah salah satu gaya rambut yang memusingkan kepala yang boleh menjadikan anda pusat perhatian.

Rambut hitam panjang seperti ini sememangnya akan menjadikan anda kelihatan sejuk dan glamor serta-merta.

4. Gaya Slicked Back

Bilangan jemputan perkahwinan kadang-kadang membuat kita kehabisan idea tentang gaya apa yang harus dilakukan rambut kita.

Lebih-lebih lagi jika kita tidak mempunyai banyak masa untuk berpakaian. Anda boleh menggayakan gaya rambut belakang yang licin panjang dengan mudah ke dalam gaya rambut parti yang ringkas.

5. Glass Hair/Liquid Hair

Sedikit serupa dengan glam anggun, tetapi gaya rambut ini kelihatan lebih licin, licin, dan berkilat seperti kaca. Rambut lurus yang mengalir ini popular tahun lepas dan kini prestijnya meningkat lagi.

Oleh kerana hasilnya lebih ‘lemas’ daripada rambut kaca, terdapat istilah baru untuk trend ini, iaitu rambut cair!

6. Rambut Beralun Panjang

Tambah lapisan nipis di hujung rambut beralun panjang tandatangan anda.

Silap mata mudah ini akan sangat membantu pada gaya rambut beralun untuk menjadikannya kelihatan lebih dimensi dan bertekstur. Lihat petua keriting rambut praktikal untuk setiap hari!

7. Separuh Keriting

Jika anda mempunyai rambut tebal dan sihat yang panjang, anda boleh cuba menggayakan style rambut perempuan panjang keriting lembut atau separuh keriting seperti ini.

8. Rambut Gaya Scrunched Panjang

Jika anda bosan dengan rambut panjang yang sama, anda boleh cuba berpakaian dalam gaya yang diselubungi.

9. Jeli Perm

Anda juga boleh membuat perm atau keriting rambut kekal sebagai pilihan. Tidak seperti gelombang yang dibuat dengan besi keriting, gelombang pada perm biasanya lebih longgar.

Satu variasi perm kerinting yang sedang berlaku ialah perm jeli. Gaya ini juga sering dirujuk sebagai perm hippie, kerana bentuk keriting yang kelihatan tidak kemas.

10. Bob Panjang (Lob)

Wanita Asia dengan rambut bob panjang bahu panjang

Siapa kata gaya bob hanya sejuk pada rambut pendek? Jangan tergesa-gesa untuk memotong rambut anda, gaya rambut bob lurus panjang boleh menjadi pilihan gaya anda yang seterusnya.

11. Shaggy

Wanita Asia dengan gaya berbulu panjang.

Tidak perlu bersusah payah dengan rambut tebal, cuba potong rambut anda dalam gaya berbulu yang sama dengan lapisan panjang untuk menjadikannya kelihatan tidak ‘berat’. Gaya rambut ini juga bagus untuk mereka yang mempunyai muka bulat.

12. Layer

Sama ada panjang atau pendek, lurus atau kerinting, ramai wanita masih menyukai teknik potongan ini.

Selain dapat memberikan tekstur, potongan lapisan kanan boleh memberikan kesan tebal atau nipis pada rambut.

13. Wolf Cut

Selepas berbulu dan lapisan, ada pendatang baru bernama Wolf Cut! Seperti namanya, potongan shaggy ini pada rambut memberikan kesan helai bulu serigala.

14. Rambut Panjang dan Lurus dengan Bangs

Walaupun anda tidak mempunyai model atau potongan tertentu, anda boleh menambah bangs. Penampilan anda akan kelihatan berbeza!

Style Rambut Perempuan Panjang Bangs Depan

Rambut panjang dan lurus tanpa lapisan ditambah dengan bangs akan memberikan gaya klasik yang abadi.

Blunt Bangs

Tambah bangs depan yang sangat pendek untuk memberikan sentuhan edgy pada penampilan anda.

See-through bangs

Adakah anda bosan dengan gaya rambut panjang yang sama? Anda boleh mengatasinya dengan bermain dengan bangs. Gaya bangs lihat-melalui gaya Korea ini boleh menjadikan penampilan anda kelihatan lebih manis, anda tahu.

Bangs sisi

Gaya rambut bangs sisi menjadikan anda kelihatan lebih elegan dan matang.


Juga, Baca!

Style rambut pendek perempuan ala Korea

Idea Penggayaan untuk Rambut Panjang

Bereksperimen dengan gaya rambut panjang sangat menarik, anda tahu. Anda boleh menggayakan rambut panjang anda dalam apa jua gaya yang anda suka.

Lihat inspirasi untuk gaya rambut panjang yang dipilih oleh Fesyenable di bawah!

1. Rambut Panjang Gaya Top Knot

Hidup di negara tropika sering kita berasa panas jika kita sentiasa perlu melepak rambut kita. Salah satu pilihan paling mudah untuk mengatasinya ialah mengikat rambut panjang ke dalam bentuk cepol atau simpulan atas.

2. Half Top Knot

Pilihan kedua gaya rambut ini ialah gaya simpulan atas. Untuk pelbagai, gabungkan dengan keriting gantung pada bahagian rambut yang mengalir.

Lihat tutorial kerinting gantung yang telah kami buat sebelum ini.

3. Rambut Panjang dengan Bangs Jalinan

Mencari rambut jalinan yang panjang tetapi luar biasa? Mungkin anda boleh menggunakan gaya rambut bangs jalinan ini sebagai inspirasi.

Untuk gaya rambut panjang bahu, sembunyikan hujung tocang di bawah rambut yang mengalir untuk menjadikannya kelihatan comel.

4. Ponytail High Sleek

Gaya rambut ekor kuda yang anggun ini menjadikan penampilan anda kelihatan matang dan elegan, jadi ia sesuai sebagai pilihan hairdo untuk pesta.

Untuk mencipta gaya rambut ini, yang anda perlukan hanyalah penyembur rambut, tali leher rambut, dan seterika keriting.

5. Bubble Ponytail

Tidak pandai mengasah? Tiada masalah! Anda boleh mencuba gaya separuh tali leher ini. Ekor kuda gelembung dihasilkan daripada memutar 2 ekor kuda!

6. Top Knots a la Korea

Gaya rambut panjang ini agak mudah dan mudah dibuat, tetapi boleh menjadikan penampilan anda bergaya serta-merta. Untuk menjadikannya lebih manis, anda boleh memilih band rambut dengan bentuk yang unik dan comel. Selamat mencipta!


Leave a Comment